Camera's in de sauna: veilig of onprettig?

 Camera's in de sauna: veilig of onprettig?

Steeds meer sauna's maken gebruik van beveiligingscamera's om de veiligheid van bezoekers te waarborgen. Maar hoe (on)prettig is dit eigenlijk voor de sauna-bezoekers?

Bij veel wellnesscentra hangen er bewakingscamera's bij de receptie, maar ook in de kleedruimten, in restaurants, in de tuin of in andere ruimten waar bezoekers naakt rondlopen. Dit zou bezoekers een veilig gevoel moeten geven, maar is het wel zo prettig als je naakt probeert te onspannen wanneer er een camera op je gericht is?

Regels en voorwaarden

Er mogen alleen video-opnamen worden gemaakt wanneer er aan een aantal regels wordt voldaan. Deze regels worden gecontroleerd door het CBP (College Bescherming Persoonsgegevens). Bezoekers moeten er bij de ingang attent op worden gemaakt dat er beveiligingscamera's worden gebruikt. Ook mogen de camerabeelden niet langer dan 48 uur worden bewaard.

Onderzoek door de consumentenbond

Naast de veiligheid van de bezoekers moeten de camera's ook ongewenst gedrag voorkomen. Maar hoe zit het met de privacy van de bezoekers? De Consumentenbond heeft hier een aantal jaren geleden onderzoek naar gedaan. Een zwembad in Groningen heeft zelfs al eens een berisping gekregen van het CBP omdat ze zich niet aan de richtlijnen hielden.

Filmopnames voor televisie en reclamespotjes

Ook worden er in sauna-complexen wel eens filmopnames gemaakt voor televisieprogramma's of reclamespotjes. Dit gebeurt overdag terwijl er ook gewoon bezoekers aanwezig zijn. De sauna's beweren rekening te houden met de privacy van bezoekers, maar hoe kunnen ze garanderen dat bezoekers niet ongewenst in beeld komen? Hier zijn nog altijd geen duidelijke regels of richtlijnen voor.

We zijn benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp.
Like Sauna's Vergelijken op Facebook en praat mee over dit soort onderwerpen. 

Bron: Consumentenbond.nl

Terug naar het overzicht   

U bevindt zich hier: HomeTips